YHTEISIÄ SÄÄNNÖKSIÄ

1 Seuraan liittyminen

Seuraan voi liittyä, jos

  • on käynyt kanoottiliiton sääntöjen mukaisen melontakurssin (10 h) tai
  • on muulla tavoin omaksunut vastaavat melonta- ja pelastautumistaidot sekä turvallisuustiedot ja osoittaa osaamisensa jollekin seuran hallituksen jäsenistä sisältäen pelastautumisen.

Wiikinkien järjestämä melontakurssi on kolmipäiväinen sisältäen kanoottiliiton ohjeiden mukaisesti melonnan, paripelastautumisen ja melontaretkeilyn perusteiden sekä melontaturvallisuuden opetuksen (kurssin ohjelma). Hyväksymisen jälkeen seuraan liittyvä maksaa liittymismaksun sekä jäsenmaksun (maksut). Seuran oman melontakurssin maksu sisältää liittymismaksun, jos liittyy samana vuonna seuran jäseneksi. Jäsenillä on mahdollisuus lunastaa vajan avain panttimaksua vastaan.


2 Jäsenmaksut

Jäsenmaksut vahvistetaan vuosittain seuran vuosikokouksessa maaliskuussa (maksut). Maksut maksetaan toukokuun loppuun mennessä. Vuotuiset jäsenmaksut veloitetaan riippumatta käyttääkö jäsen seuran palveluja tai kalustoa kyseisenä vuonna. Mikäli jäsen aikoo pitää välivuotta melonnasta, tästä pitää ilmoittaa jollekin hallituksen jäsenistä etukäteen. Kaksi vuotta jäsenmaksunsa maksamatta jättänyt jäsen katsotaan itse eronneen seurasta.


3 Kajakin lainaaminen

Seuran jäsen voi varata kajakin päiväksi käyttöönsä ilman erillistä korvausta. Yön yli käytöstä tai varauksesta maksetaan seuralle kanoottivuokraa (10€/yö). Kajakin voi varata tai lainata korkeintaan kahden peräkkäisen yön yli (eli 3 päivää). Seuran puheenjohtajan luvalla kajakin saa omiin erityisiin melontoihin myös pidemmäksi ajaksi. Jos Teillä on oma erityinen pidempi retki- tai muu tapahtuma, niin ottakaa puheenjohtajaan yhteyttä. Kajakin varaus tehdään varausvihkoon. Vihkoon kirjataan varattavan kajakin kohdalle varausaika, varaajan nimi ja puhelinnumero. Kajakin viereen kannattaa myös merkitä varaus näkyvästi. Jäsenet voivat varata kajakin myös seuran järjestämille retkille sovittuaan varauksesta retken vetäjän kanssa.

Muistakaa maksaa näitä yön yli vuokria - ne ovat helposti viime vuosina unohtuneet.

Jäsenille kajakkeja on lähes aina saatavilla. Seuran alkeiskurssien aikana tai seuran netissä ilmoittamilla retkillä tai muissa ilmoitetuissa tapahtumissa seuran kajakit ovat ensisijaisesti alkeiskurssin ja retkien käyttöön. Kyseisinä päivinä kysykää alkeiskurssin/retken vetäjältä mitkä kajakit ovat vapaat. Sopimalla vetäjän kanssa varmistamme jokaiselle käyttöön itselleen ja tarkoitukseensa soveltuvan kajakin. Ristiriitatapauksissa kurssin/retken vetäjällä on oikeus päättää kajakeista.

Jäsen saa meloa oman lapsensa kanssa. Kaksikot soveltuvat parhaiten lapsen kanssa melontaan. Alle 15 vuotias lapsi ei saa meloa yksin. 15..17 vuotias saa liittyä seuraan ja meloa kuten muut jäsenet vanhempiensa luvalla.

Seura ei vuokraa eikä lainaa kajakkeja ulkopuolisille. Poikkeuksena hallituksen erillispäätöksellä melontamahdollisuutta on tarjottu nuoriso- tai vastaaville ei kaupallisille ryhmille.


4 Kajakin käyttöohje

Seuran kalusto on merkitty joko W tai Wiking tunnuksella. Vajassa on myös seuran jäsenten omistamia kajakkeja. Seuramme kajakit ovat erinomaisessa kunnossa, tästä kiitokset kaikille seuramme jäsenille ja aivan erityisesti vajamestarillemme. Kajakit eivät säry melonnassa vaan erilaisista virheistä. Me toki kaikki teemme virheitä, mutta ne ovat silti virheitä. Ja virheitä välttämällä kajakkimme kestävät pitkään. Ja näin pidämme jäsenmaksumme alhaisina meidän kaikkien eduksi.

Meillä on lasikuitu-, hiilikuitu- ja polyeteenikajakkeja sekä alumiininen kanootti. Näillä kullakin on omat edut, mutta myös omat heikkoudet.

Kuitukajakki on lujarunkoinen ja ryhdikäs kajakki, mutta valitettavasti kuitupinta on herkkä kajakin osuessa kareihin tai rantakiviin ja samoin rantautuminen pitää tehdä huolella. Muovikajakeilla voidaan liukua luonnon hiekkarannalle tai rannalta veteen, mutta tällainen naarmuttaminen rikkoo lasi- tai hiilikuitupinnan. Vesillelaskussa kuitukajakki nostetaan kokonaan veteen ennen kajakkiin istuutumista ja vastaavasti rantautuessa kajakin uintisyvyydestä noustaan veteen tai laiturille (jos sellainen on). Kuitukajakkia ei saa myöskään vetää hiekkarannalla tai kallioille, vaan kajakkia on joko kannettava tai vedettävä vaahtomuovipötkylän yli (pötkylä suojaa kajakkia).

Polyeteenikajakit (ämpäri muovikajakit) kestävät normaalikosketuksen luonnon kareihin, luonnon kiviin ja Polyeteenikajakeilla voi rantautua liukumalla luonnon hiekalle. Vastaavasti veteen voidaan rannalta liukua melojan istuessa kajakissa. Polyeteenikajakki ei kestä liukumista murskattua soraa pitkin, koska sorajyvän reunat leikkaavat. Tällaista soraa on tuotu usein veneiden laskupaikoille. Samoin pitää varoa halkaistuja kivilohkareita. Suomessa on alueita, joissa kalliosta lohkeaa luonnostaan teräväreunaisia lohkareita. Porvoon lähivesillä näitä ei ole, mutta esimerkiksi Repovedellä on.

Kajakkien jalkatukien säätöä varten polyeteeni kajakkiin voidaan istua kajakin ollessa maissa ruohikolla tai puhtaalla laiturilla. Kuitukajakkien jalkatukia säädetään vasta kajakin ollessa vedessä. Laiturin päällä olevat pienet hiekanmurut tekevät pahaa jälkeä kajakin alla. Puhdistakaa laituri hiekasta ennen kajakin nostamista laiturille.

Polyeteenikajakkit saavat helposti lommoja varastoinnissa, jos kajakin paino kohdistuu pistemäisesti kajakin tasaiselle tai laajan kaaren pinnalle esim. istuinkohdan alle. Pienikin kuormitus riittää, jos voimalla on tarpeeksi aikaa vaikuttaa. Oikeaoppisesti polyeteenikajakkeja varastoidaan riiputtamalla kahdella hihnalla noin metrin kajakin molemmista päistä. Mitkään kajakit eivät kestä jatkuvaa auringonvaloa tai jatkuvaa vesikontaktia tai toistuvaa sadetta. Polyeteenikajakki ei kestä lämpöä. Tuulettamattomassa vajassa, johon aurinko voi porottaa päälle, ei voi varastoida polyeteenikajakkeja. Sandwich – polyeteenikajakit (esim Nordkapp ja Aquanaut) säilyttävät muotonsa tavallista polyeteenikajakkia paremmin, mutta vastaavasti kajakin pinta on pehmeämpi ja samalla herkempi kuin perus PE kajakilla.

Rantautuessa ja karien lähellä pitää ehdottomasti muistaa nostaa kajakin evä ylös. Kajakkien (sekä lasikuitu että PE) eväiden hahlot ovat kapeat, ettei näihin saa päästää hiekanmuruja jumittamaan evää. Vastaavasti evään jumiutuessa evävaijerista ei saa vetää voimalla, vaan joko pyytää kaverin liikuttamaan evä kädellä (veden alla) tai noustava rantaan tarkastamaan evään toiminnan varoen kolhimasta evää lisää. Seuramme kajakeissa evävaijereita on jouduttu uusimaan usein.

Laiturien naulat törröttävät joskus pahasti laiturilaudasta ulos. Tällaiset naulat voivat tehdä pahaa jälkeä niin polyeteeni- kuin lasikuitukajakin pinnalle. Samoin laitureissa käytetään usein muitakin metallisia osia, joissa helposti vaurioittaa kajakkinsa.

Kaksikkojemme istuimissa näkyy useita lohkeamia ja halkeamia. Ei kai kukaan astu penkin päälle kajakkiin noustessa ja kajakista noustessa. Istuimet eivät kestä ihmisen painoa pistemäisenä kuormana.

Kajakit pitää puhdistaa ja kuivata käytön jälkeen. Joissakin kajakeissa laipioiden luukut ovat unohtuneet avaamatta käytön jälkeen. Laipioiden sisään kasvaa hometta, elleivät laipiot pääse tuulettumaan kajakkien ollessa vajassa


5 Melomaan lähtö ja paluu

Ennen kaluston valintaa tulee tarkastaa kanoottien varauslistasta että kanootti on vapaa. Valitun kaluston kunto on myös tarkistettava ennen melomaan lähtöä (kanootti / mela / aukkopeite / melontaliivit). Melontaliivejä ja kajakissa aukkopeitettä on pidettävä asiallisesti päällä koko melonnan ajan.

Aina melomaan lähdettäessä on vajakirjaan kirjattava melontatapahtuman tiedot. Siihen merkitään melojan nimi, käyttöön otetun kanootin nro, retken suunta, lähtöaika ja arvioitu viimeinen paluuaika. Ja palattaessa on aina muistettava merkitä paluuaika, sillä puuttuva merkintä ymmärretään kadonneeksi melojaksi. Mikäli kalustossa on ilmennyt vikoja melonnan aikana, tulee viat pyrkiä itse heti korjaamaan. Vikoja joita ei itse pysty korjaamaan, kirjataan vajan pöydällä olevaan huoltokirjaan sekä myös näkyvästi kanoottiin muille käyttäjille tiedoksi.

Muistetaan huolellisuus varusteiden kanssa; evät ja peräsimet ylös ennen rantautumista, varotaan etteivät melat rutise tai murru rantautuessa ja pyritään välttämään kajakkien naarmuuntumista.


6 Seuran kajakkien kuljetusohje

Seuran jäsen saa kuljettaa seuran kalustoa melontapaikkaan. Kajakin tai kanootin kuljettaminen auton katolla on helppoa ja mukavaa, kunhan muistaa muutaman perusasian. Seuramme kajakeissa on useita kuljetusvaurioita (jopa tuoreita), joten olkaa tarkkana.

Polyeteenikajakkin (ämpärimuovi) ja kuitukajakin lujuus saavutetaan täysin eri keinoin. Siksi polyeteenikajakeilla ja kuitukajakeilla on eri kuljetusohjeet eikä niitä saa solveltaa ristiin. Kuitukajakkeja ovat meillä mm. W20 (kuntokajakki), W21 (Sea Lion Aquarius; hiilikuitu), W25 (Kajak Sport Wiking Expedition), W26 (Star 520; punavalkoinen) ja Nordkapp Jubilee (ei vielä numeroitu; keltavalkoinen). Muiden ollessa polyeteenikajakkeja.

Polyeteenikajakkia ei saa tukea keskeltä alhaalta, vaan kajakki käännetään ylös alasin.

Tällöin kajakkiin kohdistuvat voimat ovat samansuuntaiset kuin meloessa, ja näitä kajakki kestää kohtuullisesti. Samalla mahdolliset painaumat syntyvät kajakin kannelle, mikä vaikuttaa vähemmän melontaan. Tällöin myös kajakin tukipiste ja tuulikuorman keskipiste ovat toisiaan lähellä (pienempi vääntö). Takakattoteline istuinaukon taakse, nojaten istuinaukon reunaan, tukee kajakkia pituussuunnassa.

Hihnoja ei kiristetä liikaa (ainoastaan löysät pois). Muovikajakit puristuvat helposti lommoille.

Vältä kajakin säilyttämistä auton katolla tarpeettomasti. Pysäköi varjoon ja löysää hihnat pidemmillä tauoilla.

Thule myy kajakkitukia (kattotelineeseen), jotka tukevat kajakkia ensi sijassa reunoista. Tällöin pohja ei kosketa kattotelinettä eikä painaudu (hyvä tapa). U-tukia ei saa käyttää.

Polyeteenikajakkeja ei saa kuljettaa auton katolla oikein päin pelkillä pehmusteilla (tai ilman). Vaan käännettynä tai oikein päin hyvillä (Thulen) reunatuilla. 

Kuitukajakkeja kuljetetaan aina oikein päin.

Kovat kajakit (lasikuitu) kulkevat kauniisti ns. kuljetusfoamien päällä oikein päin, eli istuinaukko ylöspäin. Kuljetusfoamin pitää toistaa kajakin pohjan muotoa. U-tukia ei saa käyttää. Etu- ja takatelineen väli mahdollisimman suuri. Sokkopeitteen käyttö on suositeltavaa.

Kaikille kajakkityypeille:

Kajakkia sitoessa on pyrittävä välttämään pistemäistä kuormaa. Kajakin pitää sitoa leveällä hihnalla siten että hihna puristaa tasaisesti koko kajakin ympäriltä muttei liialla voimalla (vain löysät pois). Samalla on varottava hiekan murusia joutumista kajakin ja tuen väliin rikkomaan kajakin pintaa.

Mitä pidemmältä väliltä (kiinnityskohtien välinen etäisyys) kajakin saa sidottua sitä pienemmät voimat kohdistuvat kajakin. Koska kajakilla on valtavasti tuulipintaa, ja erityisesti henkilöautoissa kattotelineen tukien väli lyhyt, niin henkilöautokuljetuksissa kannattaa rajoittaa maksiminopeutta 80 km/h.

Edessä jo sentin ylitys on merkittävä, takana metristä ylöspäin. Maksimiylitys edessä 1 metri ja takana 2 metriä. Merkitsemiseen käytetään punaista 30 cm x 30 cm lippua, pimeällä edessä valkoista ja takana punaista valoa. Älä ylitä (kajakkien yhteenlaskettu paino) auton käyttöohjekirjassa mainittua katon maksimikuormaa.

Sama Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=NLzjtcxfmEs

(videossa etu- ja takatelineen väli liian lyhyt - eikä kuitukajakkia heitetä asfaltille)


Polyeteenikajakin (ämpärimuovi) kuljetus auton katolla
Lasikuitukajakin kuljetus auton katolla


7 Tiistaimelonnat ja seuran retke

Seuran perinteinen viikoittainen yhteismelonta eli tiistaimelonta irtoaa vajan laiturista joka tiistai klo 18 (syksyllä klo 17.30 tai aiemmin). Pienet maissa sovittavat ryhmät liikkuvat lähivesillä tehden 2-3 tunnin retken lähikohteisiin (mm. Hamariin, Sahasaarille ja padolle). Retkillä on mahdollisuus saada opastusta mm. melontaan, ympäristöön, retkeilyyn ja historiaan liittyvissä asioissa. Valaisin ja kahviraha kannattaa ottaa mukaan näille retkille. Tiistaimelonnat on oiva tapa päästä sisään melonnan saloihin (ja myös seurapiireihin) seuraan liittymisen jälkeen.

Seuran retkille sen sijaan yleensä vaaditaan jo melontakokemusta sekä pelastautumisharjoitukseen osallistumista (aloittelijoiden eli 1. tason retkille ei vaadita, kuin alkeiskurssin käymistä). Retkiä järjestetään sekä lyhyellä varoitusajalla (sään ja ryhmäinnostuksen mukaan) että pitempään suunnitteluun perustuen (sään armoilla olevat virallisemmat retket).

Retket ja muut lähdöt ilmoitetaan Facebookissa ja tapahtumasivuilla.

Pelastautumisharjoitukset järjestetään muutaman kerran kesässä lähivesillä ja usein saunan kera. Talvisin pelastautumisharjoituksia järjestetään sisäaltaissa, joista tiedotamme meidän nettisivuilla ja Facebookissa.


8 Talkoot ja muut yhteiset toimet

Seura järjestää vuosittain talkoot lähinnä vajalla. Seuran jäsen odotetaan osallistuvan osaltaan talkoisiin ja muihin yhteisien toimien hoitoon. Kokeneiden seuramme jäsenten odotetaan opastavan aloittelevia seuramme jäseniä.


9 Seuralaisten käytössä olevat kajakkipaikat

Seuran vajassa on noin 20 kajakkipaikkaa vuokrattavana seuralaistemme kajakin säilytykseen. Kajakkipaikat on tarkoitettu seuran aktiivimelojille, eli käyttämätön kajakkipaikka tai pölyyntynyt kajakki johtaa kajakkipaikan menetykseen.

Kajakkipaikka haetaan seuramme nettisivuilla olevalla lomakkeella. Kerhon hallitus käsittelee hakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. Paikka on henkilökohtainen, eikä sitä voi luovuttaa eteenpäin.

Paikasta veloitamme hallituksen päätösten mukaisen vuosittaisen korvauksen, josta ilmoitamme maksuosiossa. Kajakkipaikat maksetaan jäsenmaksun yhteydessä. Maksunsa laiminlyönyt menettää paikan.

Paikan vuokraaja on velvollinen laittamaan nimensä, kajakin välittömään yhteyteen. Samoin henkilökohtaiset melontatarvikkeet (esim. melat) pitää säilyttää joko omalla paikalla tai vuokraajille varatuilla paikoilla. Tällöin ne eivät sekoitu seuran tarvikkeisiin, eikä joku ota niitä vahingossa käyttöönsä.


10 Tiedottaminen

Seuran tiedottaminen tapahtuu seuramme nettisivujen ja/tai Facebbookin välityksellä. Tiedotteet tapahtumista jaetaan sähköpostitse halukkaille, jotka ovat ilmoittautuneet sähköpostirinkiin.

Kutsu vuosikokoukseen lähetetään edellisessä vuosikokouksessa sovitulla tavalla sekä sähköpostitse kaikille seuralaisille, joiden sähköpostiosoite on seuralla.

Kaikissa melontaan ja seuraan liittyvissä asioissa voitte ottaa vapaasti yhteyttä seuramme hallituksen jäseniin. Voitte toki kysellä myös nettimme kyselylomakkeilla tai sähköpostitse/puhelimitse seuramme hallituksen jäseniltä.  (yhteystiedot).   (Talvisin nukumme talviunta)